Home » Geschiedenis

Geschiedenis

Geschiedenis van de Vuelta

De Vuelta heeft een ruime geschiedenis. In vergelijking met de Giro d’Italia en de Tour de France heeft de Vuelta de meeste aanpassingen gedaan aan outfits en prijzen. Inmiddels lijkt er een redelijke lijn gekomen te zijn en is er een vaste opzet van de Vuelta. Hierdoor hebben alle typen renners een kans op een prijs in de Vuelta. Het gaat hierbij om prijzen voor het klassement, klimmers, aanvallende renners en sprinters.

Truien in de Vuelta

De Vuelta heeft diverse truien. Op dit moment zijn er vier verschillende truien te winnen in de Vuelta. De rode trui, de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui.

 • De Rode Trui
  De rode trui is voor de leider in het algemeen klassement van de Vuelta. In het Spaans heet deze trui ook wel de Maillot Rojo. De rit hang hierbij altijd om de schouders van de renner die de etappes tot dan toe in de snelste tijd af heeft gelegd. De rode trui is vergelijkbaar met de Gele trui van de Tour of de Roze trui van de Giro d’Italia.
 • De Groene Trui
  De groene trui is de trui van het puntenklassement. Dit is ook wel bekend als de sprinterstrui. Bij elke rit worden onder de eerste 15 renners die over de finish komen punten verdeeld. Degene die de meeste punten heeft mag in de groene trui rijden. De groene trui van de Vuelta heeft dezelfde betekenis als de groene trui van de Tour de France. De laatste Nederlander die in de groene trui reed is Bauke Mollema in 2011.
 • De Bolletjestrui
  De bolletjestrui, ofwel de maillot blanco con puntos azules is voor de beste klimmer in de Vuelta. In tegenstelling tot de Tour gaat het hierbij niet om rode bollen, maar om blauwe bollen. Bij elke beklimming zijn er punten te winnen voor de bolletjestrui. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de volgorde wordt het aantal punten verdeeld over de renners.
 • De Witte Trui
  De witte trui is voor de winnaar van het combinatieklassement. Hierbij gaat het niet om de meeste punten voor bergen of algemeen klassement, maar om de combinatie. het is een optelsom van de eindnoteringen in algemeen, punten en bergklassement. De witte trui is er voor de echt allrounder in het peloton van de Vuelta.

Overige prijzen

Overige prijzen in de Vuelta zijn het ploegenklassement en de prijs voor de meest strijdlustige renner. Het ploegenklassement bestaat nog niet zo lang in de Vuelta. Sinds 2005 worden na elke etappe alle tijden van de 5 beste renners in 1 ploeg opgeteld. Het team dat op het einde van de Vuelta de 5 snelste renners heeft wint het ploegenklassement. De prijs voor de meest strijdlustige renner is in 2011 overgenomen van de Tour de France. Per etappe wordt er een prijs uitgereikt aan de meest strijdlustige renner. Op het einde van de Vuelta wordt de overall mee strijdlustige renner gekozen. In 2012 ging deze prijs, net als de Rode trui, naar Alberto Contador.

Comments are closed.