Home » 2013 » Voorbeschouwing

Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Vuelta 2013

De 68e editie van de Vuelta vertrekt op 24 augustus vanuit Vilanova de Arousa. De Vuelta 2013 begint met een ploegentijdrit. In 21 etappes wordt een loodzwaar parcours afgelegd tot aan de finish in Madrid. De organisatie van de Vuelta heeft dit jaar echt zijn best gedaan om er een waar spektakel van te maken. Er zijn maar liefst 13 bergetappes. In tegenstelling tot de Tour de France eindigen 11 van deze etappes in een finish bergop. Dit geeft aan dat de klimmers in deze Vuelta hun hart op kunnen halen. Voor de sprinters in het zaak op het juist moment de kans te grijpen. Er zijn namelijk maar 6 vlakke etappes in de Vuelta 2013.

Eerste week Vuelta 2013

De eerste etappe van de Vuelta is dit jaar een ploegentijdrit. Redelijk vlak terrein in totaal 27 kilometer lang. Voor de klassementsrijders is het belangrijk om met de ploeg direct een goede tijd neer te zetten. Vervolgens wordt er op de tweede dag meteen geklommen. De finish ligt in Baiona op 630 meter hoogte. Een avonturier heeft hierbij meteen de kans om de rode trui te grijpen. De sensatie van de Vuelta 2013 zal naar verwachting op het einde van week 1 beginnen. Etappe 8, 9 en vooral etappe 10 zijn zware bergetappes waarin de eerste slag in het klassement uitgedeeld kan worden. Etappe 10 op maandag 2 september begint relatief rustig maar op het einde is er een klim van de eerste en een klim van de buitencategorie. Eerst moet de Alto de Monachil beklommen worden en ter afsluiting staat er nog een beklimming naar 1.680 hoogte op het programma.

Beklimmingen Vuelta

De strijd om het leidersschap in de Vuelta 2013 barst echt los rond de 14e etappe. Er staat dan drie etappes lang zwaar klimwerk op het programma. In Andorra worden de zwaarste cols beklommen zoals de port de Envalira en de Coll de Ordino. Alsof dat nog niet genoeg is geweest wordt er koers gezet richting Frankrijk waarbij nog diverse bergen bedwongen moeten worden. Op woensdag 11 september mogen de sprinters nog even aan het werk in een etappe naar Burgos om vervolgens weer het bergachtige terrein in te gaan. Als klap op de vuurpijl wordt de 20e etappe op 14 september met een beklimming van de Alto De El Angliru. Dit is een 1565 meter hoge col met enkele zeer stijle stukken in de beklimming en een gemiddeld stijgingspercentage van 13%. De laatste etappe naar Madrid is relaxt en vlak. De vraag is hoeveel renners van het peloton deze drie weken lange strijd zijn doorgekomen. Het WK wielrennen in Florence staat al voor de deur dus de meeste renners moeten al snel hierna weer aan de bak. De kans is aanwezig dat sommige renners hierom strategisch eerder uit de Vuelta stappen.

Comments are closed.