Home » Route 2014 » Etappe 10

Etappe 10

Etappe 10 Vuelta 2014

Na de rustdag staat er een eerste individuele tijdrit op het programma van 36,7 kilometer. De tijdrit start in de noordelijke provincie Zaragoza bij Real Monasterio de Sante María de Veruela, een Cisterciënzer klooster uit de twaalfde eeuw. Zaragoza is van oudsher een historisch kruispunt van verschillende handelsroutes. Onderweg maken de renners een royale omweg om de Alto del Moncoya, een berg van de derde categorie, te beklimmen. De finish vindt plaats in Borja. Deze dynamische stad staat bekend om haar uitstekende wijnen. Voor de klassementsrenners is het vandaag een dag van de waarheid of zoals Cadel Evans zei na een zware eerste week in Ronde van Italië 2014, ‘een tijdrit is altijd een dag van de waarheid’.

Tijdrit Vuelta

Volgens de organisatie van de Vuelta is deze individuele race tegen de klok vergelijkbaar met die van vorig jaar in Tarazona. Destijds won Fabian Cancellara met een ruime halve minuut voorsprong op Tony Martin. Van de klassementsmannen maakten Vincenzo Nibali, Nicolas Roche en Alejandro Valverde een sterke indruk. Direct uit de startblokken in Zaragoza beginnen de renners aan een 8 kilometer lange beklimming van de Alto del Moncoya. De top van deze berg ligt op 1.010 meter hoogte en het stijgingspercentage is gemiddeld 4,4 procent. Na de afdaling volgt halverwege het parcours een kleine heuvel. Het tweede gedeelte verloopt opnieuw licht bergafwaarts en is in tegenstelling tot het begin van de rit een stuk technischer.

De dag na een rustdag is altijd verraderlijk. Gezien de aard van het parcours zijn de klimmers in het begin zeker in het voordeel. In de afdaling en de daaropvolgende kilometers zullen zij echter tijd inleveren ten op zichten van de echte tijdritspecialisten. Evenals vorig jaar is de kans groot dat de tijdritspecialisten opnieuw aan het langste eind trekken.

profiel etappe 10 ronde van spanje 2014

Profiel etappe 10 Vuelta 2014 – Tijdrit. Bron: La Vuelta

Comments are closed.