Home » Route 2014 » Etappe 11

Etappe 11

Etappe 11 Vuelta 2014

In tegenstelling tot andere edities van de Vuelta vindt er dit jaar geen enkele etappe plaats in de Pyreneeën. Het peloton is inmiddels begonnen aan de tweede week, die zich afspeelt in de omgeving van het Baskenland. De elfde etappe is een bergrit en start in Pamplona. Buiten het jaarlijkse stierenrennen staat Pamplona in de wielerwereld bekend als de geboorteplaats van Miguel Induraín. Deze Spaanse wielergrootheid droeg de bijnaam ‘de lange uit Pamplona’. Hoewel Induraín vijf keer de Tour de France won en twee maal de Giro d’Italia wist hij nooit de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. De aankomst is bergop en ligt op een hoogte van 1.200 meter bij het heiligdom van San Miguel de Aralar.

Alto de Lizarraga

De Vuelta directie voorspelt een lastige dag. Het eerste deel van deze 153,4 kilometer lange bergrit is goed te verteren. In het tweede gedeelte krijgen de renners een klim van de tweede en eerste categorie te verduren. Op kilometer 59 en 96,2 kunnen de belangstellende koplopers hun benen losschudden tijdens de tussensprint. Vlak na de tweede sprint staan ze aan de voet van de Alto de Lizarraga. Deze 18 kilometer lange col heeft een geringe stijging van 2,6 procent, omdat het middelste gedeelte vals plat is. De top van de Alto de Lizarrage ligt op een hoogte van 1.035 meter. Eenmaal boven volgt nog 20 kilometer tot de slotklim. Gemiddeld is deze afsluitende beklimming 9,9 kilometer tegen 7,6 procent. Het laatste stuk is verraderlijke steil met uitschieters tussen de 13 en 17 procent.

Het eerste deel van deze etappe is zeker niet vlak. Het parcours is heuvelachtig en de hoogteschommelingen liggen tussen de 390 en 600 meter. De slagingskans van een kopgroep hangt sterk af van de individuele klimcapaciteiten. De echte ‘berggeiten’ kunnen namelijk veel tijd goedmaken op de slotklim.

rit 11 vuelta 2014 parcours

Profiel etappe 11 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.