Home » Route 2014 » Etappe 14

Etappe 14

Etappe 14 Vuelta 2014

Rondemakers zijn gek op het creëren van drieluiken. Een drieluik wordt in de regel afgesloten met een koninginnenrit. De etappe van Santander naar La Camperona maakt onderdeel uit van een drieluik, die wordt verreden in het noorden van Spanje. Bij wielerfans zal de plaatsnaam Santander wellicht bekend in de oren klinken. In 2009 bracht Peter Winnen, een succesvolle wielrenner uit de jaren tachtig, een roman uit met de titel ‘Van Santander naar Santander’. Het boek is geschreven in briefvorm. De eerste en laatste brief zijn in Santander geschreven. De aankomst in La Camperona is bergop. De organisatie laat dit jaar de Valle del Saber, een berg van de eerste categorie, debuteren als slotklim.

Beklimmingen

Met 200,8 kilometer is deze op één na langste etappe een flinke exercitie. De eerste 60 kilometer zijn de eenvoudigste. Daarna volgen drie beklimmingen. De eerste is de Collado de la Hoz. Op deze tweede categorie klim legde Alberto Contador in 2012 de basis voor zijn eindoverwinning door Joaquim Rodríguez op een achterstand van ruim 2,5 minuut te zetten. Na de Collado de la Hoz volgt de Puerto de San Glorio. De top van deze tweede categorie klim ligt op een hoogte van 1.585 meter. De Puerto de San Glorio is 20,9 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5,8 procent. In het eerste deel zit een klein stuk van 11,7 procent. Alvorens het peloton aan de derde en laatste beklimming begint, volgt er ongeveer 60 kilometer om uit te rusten.

De slotklim ligt 15 meter hoger, dan de vorige klim. Met een lengte van 8,3 kilometer tegen een stijging van 7,5 procent zullen de renners hieraan een zware dobber hebben. Het eerste deel van de Valle del Saber is relatief eenvoudig. De laatste drie kilometer zijn daarentegen erg zwaar met een uitschieter van 19,5 procent.

profiel etappe 14 vuelta 2014

Profiel etappe 14 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.