Home » Route 2014 » Etappe 16

Etappe 16

Etappe 16 Vuelta 2014

‘Poner las pilas’, oftewel wakker worden! De driedaagse klimopdracht in het noorden van Spanje wordt vandaag afgesloten met de koninginnenrit van San Martín del Rey Aurelio naar La Farrapona. Etappe zestien is met een lengte van 160,5 kilometer en vijf gecategoriseerde beklimmingen met de afstand de zwaarste beproeving van de Vuelta dit jaar. Vanwege de geringe lengte en de hoge moeilijkheidsgraad zullen de mindere klimmers uit het peloton vrezen voor het tijdslimiet. De aankomst is opnieuw bergop. De renners krijgen na afloop van dit vijf gangen diner voldoende tijd om uit te buiken tijdens de welverdiende rustdag morgen.

Vijf beklimmingen

Het vijf gangen menu begint met een amuse in de vorm van de Alto de la Colladona. Deze eerste categorie klim heeft een lengte van 7,4 kilometer en een stijging van 6,8 procent. Het einde van deze beklimming is met ruim 11 procent het zwaarst. Net als in het restaurant is het even wachten op het voorgerecht. De top van de Alto de del Cordal volgt 50 kilometer verderop na een tweede categorie beklimming van 7,9 kilometer tegen een stijgingspercentage van 6,3 procent. Direct daarna is het tijd voor het tussengerecht, de Alto de la Cobertoria. Deze eerste klas col is in theorie iets pittiger, dan de Alto de la Colladona. Voor de renners betekent dit 10 kilometer klimmen tegen gemiddeld 8,9 procent. In de eerste drie kilometers zit een uitschieter van 16 procent. Het hoofdgerecht, de Alto de San Lorenzo, vult de maag met een Paella. Na 10,9 kilometer klimmen met een stijging van 8,3 procent wordt een hoogte bereikt van 1.347 meter.

Het toetje van deze koninginnenrit is machtig. De La Farrapona werd in 2011 voor het eerst verreden en heeft een lengte van 23,4 kilometer met een stijging van 5,2 procent. ‘Buen provecho’, met andere woorden eet smakelijk!

Koninginnenrit etappe 16 vuelta 2014.

Profiel etappe 16 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.