Home » Route 2014 » Etappe 20

Etappe 20

Etappe 20 Vuelta 2014

‘Wie het laatst lacht, lacht het best’. De slotetappes van deze Vuelta zullen cruciaal zijn voor de ontknoping van het klassement. Waar normaal gesproken in de laatste dagen met seconden wordt gespeeld, zal er vandaag met minuten worden gesmeten. De op één na laatste etappe is een lastige bergrit die begint in Santa Estebo de Ribas do Sil. De finish van etappe 20 is 185,7 kilometer verderop op de top van de Puerto de Ancares. Onderweg komen de renners nog drie andere gecategoriseerde beklimmingen tegen. De Puerto de Ancares is de enigste berg in deze Vuelta die tot de buitencategorie behoort. De klim maakt onderdeel uit van het Los Ancares-gebergte en vormt zowel de politieke als taalkundige grens tussen de regio’s Galicië en Castilië León.

Bergpunten

Etappe 20 begint met een aantal heuvels waarop geen bergpunten zijn te verdienen. Pas op kilometer 109 bereikt het peloton de eerste bergtop. De Alto de Vilaesteva is een tweede categorie klim met een lengte van 6,4 kilometer en een stijgingspercentage van 5,4 procent. Een kleine 20 kilometer daarna volgt de Alto de O Lago, een col van de derde categorie. Alvorens de top van deze 1.000 meter hoge berg wordt bereikt, moet er 8,4 kilometer tegen 4,1 procent worden geklommen. In het verlengde van deze klim ligt de Alto de Restelo. Op de top van deze beklimming worden echter geen punten verdeeld. De afdaling van de Alto de Restelo is de opmaat naar een zinderde finale.

De finale begint met de Alto Felgueiras de Aigas, een 9,7 kilometer lange klim van de eerste categorie. Gemiddeld ligt het stijgingspercentage rond de 6,8 procent. De slotklim, de Puerto de Ancares, werd ook in 2012 verreden. Toen was Joaquim Rodriguez zijn concurrenten de baas. Deze 12,7 kilometer lange klim is gemiddeld 8,7 procent met uitschieters tot 18 procent.

route etappe 20 ronde van spanje 2014

Profiel etappe 20 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.