Home » Route 2014 » Etappe 5

Etappe 5

Etappe 5 Vuelta 2014

Etappe vijf begint in Priego de Córdoba en eindigt 180 kilometer verderop in de stad Ronda. Córdoba wordt verruild voor de provincie Malaga en het wielerpeloton vervolgt haar route in noordoostelijke richting. Het pittoreske Ronda is beroemd door de kloof, de Tajo de Ronda, die de stad samen met de rivier Guadalevín in tweeën deelt. Over deze diepe kloof zijn drie bruggen gebouwd: de Puente Romano (de Romeinse brug), de Puente Viejo (de oude brug) en de Puente Nuevo (de nieuwe brug). Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd deze laatste brug door de fascisten gebruikt als gevangenis en martelkamer. Ondanks het trieste verhaal dat veel van deze gevangenen in de Tajo de Ronde zijn geworpen, is deze brug een van de meest gefotografeerde monumenten van Spanje.

Wie wordt er vandaag spreekwoordelijke gezien op de pijnbank gelegd? De etappe staat in het rondeboek genoteerd als een vlakke rit. In werkelijkheid zitten er veel kleine heuvels en een klim van de derde categorie in het parcours verstopt. Op 15 kilometer van de finish ligt de Puerto del Sotillo, de enige gecategoriseerde klim van vandaag. De beklimming heeft een lengte van maarliefst 23,2 kilometer. Het eerste deel van de klim heeft een stijging van 2,3 procent en in het tweede gedeelte komt hier 1 procent bij. Hoewel deze stijgingspercentages zeer gering zijn, zullen de pure sprinters bij een gestaag tempo van het peloton op de pijnbank worden gelegd.

Vergeleken met gister is deze etappe niet lastig genoeg om een massasprint te voorkomen. De sprinters die de hoogteschommelingen vandaag weten te doorstaan, zullen de meeste kans maken op de dagwinst.

etappe 5 vuelta 2014

Profiel etappe 5 vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.