Home » Route 2014 » Etappe 6

Etappe 6

Etappe 6 Vuelta 2014

Van Malaga vertrekt het peloton naar Granada voor de eerste echte bergetappe over 157,7 kilometer met direct aankomst bergop. Het startschot klinkt in Benalmádena. De gemiddelde jaartemperatuur is daar 19 graden. De stad is verdeeld in drie compartimenten. Benalmádena Pueblo is het traditionele dorp. Arroyo de la Miel staat bekend als een lawaaierige woonwijk en Benalmádena Costa is de moderne badplaats. Het peloton rijdt zo’n 50 kilometer langs de Costa del Sol en trekt vervolgens de Sierra Nevada in. Deze ‘besneeuwde bergketen’ is na de Alpen het hoogste gebergte van West-Europa. De finish vindt niet in La Zubia zelf plaats, maar op de Cumbres Verdes. Deze eersteklas beklimming maakt haar rentree in de Vuelta.

Beklimmingen etappe 6

In totaal staan er drie gecategoriseerde cols op het menu: de Alto de Zafarraya, de Alto de Bermeja en de Cumbres Verdes. Achtereenvolgens zijn dit beklimmingen van de tweede, derde en eerste categorie. Alvorens het peloton aan de Alto de Zafarraya begint, krijgt zij eerst een korte klim zonder bergpunten voor haar kiezen. Als de benen zijn opgewarmd, volgt de Zafarraya die de renners naar een hoogte brengt van 910 meter. De top van de Alto de Bermeja ligt op 1.130 meter en de beklimming die daaraan voorafgaat, heeft een lengte van 5,8 kilometer tegen 5,2 procent. De slotklim van 12,1 kilometer wacht 40 kilometer verderop. Wie deze col heeft bestudeerd, weet dat de laatste 4 kilometer (met 9,8 procent en uitschieters tot 13 procent) aanzienlijk steiler is dan het gemiddelde stijgingspercentage van 4,6 procent.

De Vuelta houdt van aankomsten bergop. Dit jaar staan er maarliefst acht op de planning. In de Tour de France 2014 stonden er vijf op het programma. Voor de klimmers is dit de eerste serieuze test. Liefhebbers van dit soort aankomsten zijn Joaquim Rodriguez, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Nairo Quintana.

Profiel etappe 6 ronde van spanje

Profiel bergetappe 6 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.