Home » Route 2014 » Etappe 8

Etappe 8

Etappe 8 Vuelta 2014

De achtste etappe start in het oorspronkelijk Moorse stadje Baeza en eindigt in Albacete. Baeza is dit jaar voor het eerst opgenomen in het routeboek van de Vuelta. Albacete werd daarentegen in het verleden meerdere malen bezocht. In 2003 won sprintkanon Allessandro Petacchi hier de twaalfde etappe. De winst van de individuele tijdrit, die de dag daarna tevens in Albacete werd verreden, ging naar Isidro Nozal. Ook de Nederlandse wielrenners waren zeer succesvol in Albacete. De Nederlandse ritzeges werden behaald door de sprinters: Gerben Karsten (1971), Mathieu Hermans (1988) en Jean-Paul van Poppel (1993). Vandaag staat er een vlakke rit op het programma en is de kans op een massasprint wederom groot.

Langste etappe

De etappe heeft een lengte van 207 kilometer en is daarmee de langste rit van deze Vuelta. Het parcours leidt het peloton in noordoostelijke richting naar de provincie Albacete. De ravitaillering vindt ongeveer halverwege de koers plaats. Beide tussensprint worden in het tweede deel van deze etappe verreden. De eerste sprintpunten worden op kilometer 127,4 uitgedeeld in het sprookjesachtige Alcaraz. De tweede tussensprint ligt 26,6 kilometer verderop in El Jardín.

In totaal staan er vijf vlakke etappes in deze editie van de Vuelta op het programma. Na deze rit volgen er nog twee mogelijkheden, in de twaalfde en zeventiende etappe, op een massasprint. Omdat de sprinters relatief weinig kans hebben op succes zullen hun ploegen er alles aan doen om het peloton bijeen te houden en eventuele koplopers niet te veel ruimte te geven. De organisatie waarschuwt in haar voorbeschouwing voor de verraderlijk wind in deze Spaanse regio. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

rit 8 vuelta 2014

Profiel etappe 8 Ronde van Spanje 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.