Home » Route 2014 » Etappe 9

Etappe 9

Etappe 9 Vuelta 2014

De eerste week van de Vuelta wordt afgesloten met een serieuze bergrit van 185 kilometer. Na deze krachtsinspanning volgt een rustdag. De renners kunnen dus alles uit de kast halen. Het peloton vertrekt vanuit Carboneras de Guadazaón, een klein dorp dat onderdeel uitmaakt van de provincie Cuenca. De finishplaats Aramón Valdelinares ligt op een hoogte van 1.975 meter en is vooral bekend als skioord. Wielerliefhebbers herkennen deze aankomst wellicht. In 2005 was Aramón Valdelinares het strijdtoneel van de zesde etappe waarin Roberto Heras in zijn eentje triomferend over de eindstreep reed. Denis Menchov en David Blanco liepen daarbij een achterstand op van een tiental seconden.

Beklimmingen etappe 9

Welke beklimmingen kan het peloton verwachten? Het zwaartepunt ligt in de tweede helft van deze bergrit. Achtereenvolgens krijgen de renners een col van de derde, tweede en eerste categorie voor hun kiezen. In de eerste helft van de race worden twee van de drie tussensprint verreden. Na een lange aanloop begint op kilometer 120 de eerste gecategoriseerde klim, de Puerto de Cabigordo. Deze col heeft een lengte 6 kilometer en een stijgingspercentage van 5,4 procent. Hierna volgt de derde tussensprint en een flinke afdaling. De 1.560 meter hoge top van de Puerto San Rafael ligt op 13,5 kilometer van de eindstreep. Deze klim van 11,5 kilometer verloopt grillig en kan daarom perfect dienen als springplank voor de slotklim. Na een korte afdaling doemt de Aramon Valdelinares op. Dit betekend dat de renners 8 kilometer moeten klimmen tegen 6,6 procent.

Evenals in 2005 mag er vandaag een grote naam als etappewinnaar worden verwacht. Wie volgt hem op? Roberto Heras won viermaal de Vuelta. Alberto Contador en Alejandro Valverde weten wat het is om deze wielerronde op hun naam te schrijven. Chris Froome, Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana zullen op jacht gaan naar hun eerste eindzege.

rit 9 vuelta 2014

Profiel etappe 9 Vuelta 2014. Bron: La Vuelta

Comments are closed.